poniedziałek, 16 października 2017

SAŁATKA Z DYNIĄ, FIGAMI, SEREM KOZIM I PROSCIUTTO

             Niedzielne śniadanie. Kolejna sałatka (chyba się od nich uzależniliśmy;) ). Tym razem jesienna - z karmelizowaną pieczoną dynią, słodkimi figami, kozim serem i dymną w smaku szynką typu parmeńskiego + soczyste pestki granata. Czy może być coś lepszego na leniwe śniadanie w słoneczny jesienny poranek?
Więcej smakowitych kolorowych sałatek znajdziecie tu - klik.




Składniki (na 2 porcje):
  • 1-1,5 szkl. pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 łyżka miodu, chlust oleju, ostra papryka w proszku, sól
  • 2 duże garści sałaty (mix sałat, rukola)
  • 4 plastry szynki typu parmeńskiego
  • 2 figi
  • kilka plasterków sera koziego (użyłam roladki, w stylu camemberta)
  • 3-4 łyżki nasion granatu
  • glazura balsamiczna lub inny ulubiony dressing
W dużej misce mieszamy miód, oleju, dużą szczyptę soli i szczyptę ostrej papryki. Dodajemy dynię. Mieszamy, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 min., aż dynia będzie miękka.
Na talerzach rozkładamy sałatę, kawałki szynki, plastry figi i koziego sera oraz upieczoną dynię.
Posypujemy ziarnami granatu.
Skrapiamy dressingiem lub glazurą balsamiczną.

Smacznego życzą




1 komentarz: