środa, 11 października 2017

MUHAMMARA - pasta z pieczonej papryki i orzechów

               Na niedawnym spotkaniu ze znajomymi podałam jako przekąskę arabską muhammarę -  dip/pastę z pieczonej papryki z dodatkiem orzechów. Jest lekko pikantna, słodkawa, idealna do podjadania z bagietką lub nachosami. Inspiracja.



Składniki (na miseczkę pasty):
  • 3 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g orzechów włoskich (użyłam prażonych laskowych)
  • kilka krakersów, sucharków lub bułki tartej
  • łyżeczka miodu
  • płatki chili - ilość wedle upodobania i podłóg ostrości posiadanych papryczek
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. 
Ułożyć na blaszce, piec w 200 °C ok. 20 min., aż skórka się pomarszczy i ściemnieje. 
Gorącą paprykę przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i zostawić do przestygnięcia. Następnie ściągnąć skórkę.
Zmiksować paprykę z orzechami, czosnkiem, pokruszonymi krakersami, miodem i chili. Doprawić kminem rzymskim, solą i pieprzem.
Schłodzić kilka godzin, by pasta się przegryzła.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz