środa, 16 sierpnia 2017

SAŁATKA Z SEREM HALLOUMI, ARBUZEM I AWOKADO

             Leniwe śniadanie w wolny dzień. Sałatka z serem halloumi, na który od dawna miałam ochotę. Porównałabym go do oscypka, choć to nie do końca to samo. Ma podobną konsystencję i podobnie skrzypi w zębach, ale ma nieco inny smak. Najlepszy oczywiście na ciepło. W sałatce znalazł się również soczysty i chrupiący arbuz oraz kremowe awokado. Całość dała rewelacyjny efekt! Stwierdzam, że arbuz w sałatkach w połączeniu z serami to świetne połączenie, jak np. sałatka z arbuza, fety i oliwek.Inspiracja.



Składniki (na 2 porcje):
  • 2 duże garści ulubionego mixu sałat
  • 1,5 szkl. arbuza pokrojonego w kostkę
  • 1 dojrzałe, miękkie awokado
  • 250 g sera halloumi
  • dressing: sok z limonki/cytryny, oliwa z oliwek, miód/syrop klonowy
  • glazura balsamiczna
Sałatę rozkładamy na talerzach.
Na niej układamy kawałki arbuza i awokado obrane i pokrojone w plastry (połówka na porcję).
Ser halloumi kroimy w plastry, smarujemy z każdej strony oliwą i smażymy najlepiej na patelni grillowej. Gdy ser od spodu pokryje się ciemnymi paskami i będzie odchodził od patelni, przewracamy go na drugą stronę i kontynuujemy smażenie. 
W tym czasie przygotowujemy dressing mieszając jego składniki do uzyskania nie za kwaśnego, ale i nie za słodkiego smaku.
Dressingiem skrapiamy sałatkę.
Usmażony ser układamy na sałatce. 
Skrapiamy ją glazurą balsamiczną.

Smacznego życzą


2 komentarze:

  1. Kusi mnie ten serek :) Nigdy nie jadłam!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pychotka. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń