piątek, 3 marca 2017

CIASTO KOKOSOWO ANANASOWE

               Ostatnio chodzę z głową w... tropikach, a to za sprawą urlopu, jaki w tym roku zamierzamy z Moim K. spędzić na Kubie. Nie będzie to typowy wyjazd na plażowanie, jaki proponują biura podróży. Wszystko organizujemy na własną rękę - przeloty, wynajem auta, noclegi w czterech miejscach, gdyż zamierzamy zwiedzić pół wyspy. Ale to dopiero za parę tygodni. Póki co coś na zaostrzenie apetytu na egzotyczne smaki, czyli ciasto kokosowo-ananasowe. Lekki biszkopt z kremem budyniowym z ananasem, a na wierzchu "beza" kokosowa. Mniam! Ciasto znane i lubiane zapewne w wielu domach. Kto nie jadł, niech koniecznie spróbuje!
Inspiracja.



Składniki (na formę 25x35 cm):


Biszkopt

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej ekologicznej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 
Dodawać po łyżce cukru i po 1 żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. 
Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. 
Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. 
Ostudzić.

Krem budyniowy:
  • 700 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 ananas w puszce
W 200 ml mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 
Na gotujące się mleko wlać  mleko zmiksowane z żółtkami i mieszając zagotować. 
Budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą, by nie powstał "kożuch" i ostudzić. 
Masło utrzeć z cukrem pudrem. 
Dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać. 
Na końcu do kremu dodać pokrojony w drobną kostkę ananas i wymieszać. Zalewę zachować.

Blat kokosowy:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 300 g kokosu
  • 50 g czekolady mlecznej
Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 
Dodawać stopniowo cukier i ubijać, aż białka będą gładkie, lśniące, a cukier się rozpuści. 
Na końcu wsypać kokos i wymieszać. 
Masę rozsmarować w formie, w której piekł się biszkopt (by wymiary były identyczne), wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st.C na złoto około 20-25 minut. 
Ostudzić.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali co chwilę mieszając.

Składanie  ciasta:
Biszkopt nasączamy lekko zalewą z ananasa, rozsmarowujemy krem budyniowy, na nim układamy blat kokosowy, polewamy czekoladą.
Złożone ciasto włożyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz