środa, 23 listopada 2016

KAPUŚNIAK Z BIAŁEJ KAPUSTY Z CHORIZO

           Jesień w pełni, wieje, pada i zimno. W taką pogodę najlepiej rozgrzeje pyszna, gorąca i pikantna zupa. Np. kapuśniak, ale nie taki zwykły, bo z kapusty świeżej, białej, a do tego hiszpańska kiełbasa chorizo - paprykowa i pikantna. Początkowo miałam podać tę zupę z pulpetami, ale że w lodówce czekało na spożytkowanie chorizo, to je właśnie wykorzystałam. I to był strzał w 10! Chorizo zrobiło tu robotę. Dodało świetnego paprykowo-pikantnego smaku. Mojemu K. tak smakowała, że zażyczył sobie, by ją częściej gotować. 




Składniki (na ok. 6 porcji):
  • ok. 3 litrów rosołu np. drobiowego
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 700 g ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • ok. 20 cm pętko kiełbasy chorizo pikantnej
  • kilka łyżek czerwonej fasoli (może też być biała)
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie majeranek
Rosół doprowadzamy do wrzenia i do wywaru dodajemy drobno poszatkowaną kapustę oraz liście laurowe i ziele angielskie. 
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki i również dodajemy do zupy.
Solimy i pieprzymy.
Gotujemy ok. 10-15 minut, po tym czasie dodajemy pokrojone w półplasterki chorizo, koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek (opcjonalnie). Jeśli komuś przeszkadza ilość tłuszczu w chorizo, można wcześniej przesmażyć je na suchej patelni, by tłuszcz się wytopił, ale to zmieni nieco jego smak.
Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Doprawiamy do smaku.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz