czwartek, 1 września 2016

MUS Z MASCARPONE Z OWOCOWĄ GALARETKĄ

           Deser idealny na upalne lato! I nie tylko. Zimny mus na bazie mascarpone z soczystymi owocami i galaretką, a zatem w bardzo letnim stylu. Lekki i taaaaki pyszny! Mogłabym się nim zajadać bez końca! 


Składniki (na 4 porcje):
  • 300 g mascarpone
  • 300 g mleczka kokosowego (można zastąpić zwykłym mlekiem)
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 szklanki czerwonych owoców (u mnie maliny i porzeczki)
  • 1 galaretka truskawkowa

Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia. 
Żelatynę zalewamy wrzątkiem (ok 70 ml) i mieszamy energicznie do czasu, aż się rozpuści. Odstawiamy, aż osiągnie letnią temperaturę (wlanie gorącej żelatyny do zimnej masy spowoduje, że żelatyna zbije się w grudki).
Mascarpone, mleczko kokosowe i cukier miksujemy do chwili, aż uzyskamy jednolity, mocno napowietrzony krem (dość płynny). 
Następnie dodajemy do niego przestudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę, aby żelatyna "weszła" w masę. Im lepiej napowietrzona będzie masa (im więcej będzie widać bąbelków powietrza), tym lżejszy będzie mus.

Masę serową rozlewamy do szklanek lub pucharków (do ok. 2/3 wysokości) i wstawiamy do lodówki na około 60 minut, aż masa będzie na tyle porządnie ścięta, by udźwignąć galaretkę z owocami. 
Na schłodzoną i zastygniętą masę wysypujemy owoce i zalewamy je zimną galaretką. 
Deser chłodzimy do czasu, aż galaretka zastygnie. 

Smacznego życzą


1 komentarz: