środa, 20 stycznia 2016

PIZZA Z MEGA SEROWYM BRZEGIEM

             Lubicie ciągnący się ser na pizzy? Pewnie tak! A ser w brzegach ciasta? Ja bardzo. Postanowiłam przygotować taką pizzę w domu i to był strzał w dziesiątkę. Pizza wyszła na idealnie odpowiednio cienko-grubym spodzie, z puszystymi brzegami i ciągnącym się serem. Sama byłam zdziwiona, jakie fajne ciasto mi wyszło. Dodatki, wiadomo, rzecz gustu. U nas tylko szynka typu parmeńskiego, czarne oliwki, 2 rodzaje sera i świeża bazylia. I oczywiście sos ze świeżych pomidorów, który nie zastąpi żadnego keczupu czy koncentratu pomidorowego. Warto poświęcić nieco czasu na jego przygotowanie (w czasie, gdy ciasto rośnie), gdyż taki sos ma naprawdę wielkie znaczenie.
Polecam również pizzę nadzianą serem, czyli z warstwą sera w cieście. Równie ciekawa i pyszna.

Składniki (na dużą blachę od piekarnika):
Ciasto i dodatki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 2,5 szkl. mąki pszennej (w zależności, jak grube ma być ciasto)
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • po pół łyżeczki soli i cukru
  • dużo sera, im więcej tym wg mnie lepiej, użyłam goudy
  • 2 kulki mozzarelli
  • ulubione dodatki (u nas szynka typu parmeńskiego, czarne oliwki)
  • oregano
  • świeża bazylia
Zaczynamy od zrobienia rozczynu: drożdże rozrabiamy z odrobiną ciepłej wody, szczyptą mąki i cukru. Odstawiamy na kilka minut, aż się zapienią.
Mąkę łączymy z solą, oliwą, rozczynem i dolewamy tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Może się wydawać, iż jest go za dużo, ale naddatek będzie potrzebny do zawinięcia brzegów.
Odkładamy ciasto na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie robimy sos.

SOS POMIDOROWY:
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka octu balsamicznego
  • 3-4 średnie pomidory, możliwie najsłodsze
  • 50 ml białego wina
  • opcjonalnie łyżka keczupu
  • sól, pieprz, cukier
  • majeranek, oregano
  • oliwa
Cebulkę i czosnek bardzo drobno siekamy. Przesmażamy je na oliwie, aż cebula będzie szklista.
Dodajemy ocet balsamiczny i chwilę smażymy aż się zredukuje.
Z pomidorów można ściągnąć skórkę, ale nie trzeba. Jeśli ściągamy, to wystarczy naciąć skórkę na krzyż, sparzyć i obrać. 
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do przesmażonej cebuli. 
Dodajemy wino i dusimy pod częściowym przykryciem, aż pomidory się rozpadną, a alkohol odparuje.
Zdejmujemy przykrywkę i smażymy do uzyskania półgęstej konsystencji. W tym momencie można dodać keczup.
Doprawiamy solą, pieprze, cukrem i ziołami.

Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia na bardzo cienki placek. Zostawiamy spory luźny brzeg ciasta wystający poza blachę, w którego zawiniemy ser.
Na cieście (poza luźnymi brzegami) rozsmarowujemy sos, rozkładamy kilka dużych garści startego sera i dodatki. Odkładamy nieco startego sera na później, 1-2 garstki.
Na luźnych brzegach układamy ser pokrojony w słupki o "średnicy" ok. 1 cm i zawijamy je w ciasto.  
Pieczemy kilkanaście minut (niestety nie patrzyłam na zegarek, ile dokładnie) w 190 st.C lub do momentu, aż ser się rozpuści. Wówczas posypujemy wierzch pizzy pozostałym startym serem, rozkładamy plastry mozzarelli i posypujemy oregano. Pieczemy dalsze kilka minut.
Gotową pizzę posypałam świeżymi listkami bazylii.
Zajadać póki ciepłe najlepiej z sosem czosnkowym;)


Smacznego życzą






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz