środa, 6 maja 2015

TACOS Z PULLED PORK

             Wczoraj przedstawiłam przepis na pulled pork, wyśmienitą, delikatną i soczystą wieprzowinę. Dziś będzie przepis zainspirowany daniem z mojej ulubionej meksykańskiej restauracji - tacos z wieprzowiną zapieczone z serem podane z pastą z czerwonej fasoli, smażonym ryżem i salsą z pomidorów. Restauracyjny oryginał różni się tym, że zamiast salsy jest sporo ostrego pomidorowego sosu i mnóstwo surówki z kapusty. Ja poprzestałam na lekkiej salsie pomidorowej. Nie wyszło identycznie, ale równie pysznie, nawet baaardzo pysznie:) Takie tacos z pikantnie przyprawioną pulled pork to prawdziwa uczta!


Składniki (na 2 porcje):

Pasta  z czerwonej fasoli:
  • 1 puszka czerwonej fasoli - odcedzona
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu lub gęstej śmietany
  • estragon, oregano
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Salsa pomidorowa:
  • 1 pomidor
  • 3-4 rzodkiewki (były akurat w lodówce;) )
  • garść czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • pieprz ziołowy, chili w proszku
Pomidora i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę, oliwki w plasterki. Warzywa mieszamy z pozostałymi składnikami doprawiając do smaku.

Ryż:
  • 100 g ryżu suchego
  • po szczypcie ostrej papryki i przyprawy do gyrosa
  • olej do smażenia
Ryz gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, doprawiamy papryką i  przyprawą do gyrosa, mieszamy i smażymy kilka chwil uważając, by się nie przypaliło, aż ryż przejdzie przyprawami.

Tacos:
  • 2 porcje pulled pork (ilość wedle uznania, apetytu i wielkości tortilli)
  • 4 kukurydziane taco shells
  • 2 duże plastry sera żółtego
Mięso przesmażamy na patelni, by się pogrzało, nakładamy do "miseczek" tacos, układamy na nim pół plasterka sera.  Aby ser się rozpuścił, można albo wstawić tacos na chwilę do piekarnika, albo... użyć opalarki (taki gadżet Panów-Złota-Rączka), która wygląda jak suszarka i zionie tak gorącym powietrzem, że rozpuści ser;)

Układamy wszystkie elementy dania na talerzu i podajemy:)

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz