wtorek, 12 maja 2015

CHLEB MARCHEWKOWY NA ZAKWASIE

          Po wyciśnięciu soku z marchwi zostaje nieco suchej masy marchewkowej. Szkoda wyrzucić, kiedy można spożytkować ją piekąc chleb marchewkowy. Zwykle piekłam go na drożdżach, tym razem postanowiłam sprawdzić, jaki wyjdzie zakwasowiec z marchewką. Udał się taki, jak się spodziewałam - lekko wilgotny, o delikatnym miąższu w rdzawym  kolorze. Polecam wypróbować. Marchewki prawie w ogóle nie czuć w smaku.

Składniki:
  • 12g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 1-1,5szkl. miąższu z marchwi po zrobieniu z niej soku (lub po prostu startej na drobnych oczkach)
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
Robimy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w minimalnej ilości ciepłej wody wraz ze szczyptą cukru i mąki. Odstawiamy na 10 min., by "ruszyły".
Mieszamy mąkę, zakwas, sól, marchew, dolewamy rozczyn i podlewamy taką ilością ciepłej wody, aż powstanie elastyczne ciasto. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 2-3 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy wierzch mąką. Ostawiamy na godzinę, by bochenek podrósł. Pieczemy początkowo 10 min. w 220st.C., później ok. 1 godz. w 180st.C. 

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz