środa, 10 grudnia 2014

CHLEB DYNIOWY

              Po upieczeniu lasagni z mięsem i dynią zostało mi nieco tego jesiennego warzywa. Postanowiłam spożytkować je w chlebie. Wyszedł piękny bochenek o złocistym miąższu. W smaku delikatny i bardzo smakowity. Pestki dyni dodają dodatkowego smaczku.

Składniki:
  • ok. 500 g świeżej dyni ze skórą
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 20 g drożdży
  • 50 do 70 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 jajko lub białko
  • pestki dyni
Dynię pozbawiamy pestek (jeśli są), kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w 180st.C do miękkości (w zależności od wielkości kawałków ok. 30 min. lub więcej). Dynię rozgniatamy widelcem tworząc gładkie puree.
Drożdże rozrabiamy w 50 ml wody z cukrem i połową łyżeczki mąki, pozostawiamy na 10 minut, aż się zapienią.
Lekko wyrośnięty rozczyn łączymy z resztą składników. Jeśli przecier dyniowy był bardzo wilgotny, może się zdarzyć, że dodawanie większej ilości wody do ciasta nie będzie konieczne. W przeciwnym razie należy dodawać wodę po 1 łyżce w trakcie wyrabiania.
Ciasto wyrobić na gładką masę, pozostawić przykryte ściereczką na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st.C wraz z żaroodpornym naczyniem w środku. Ciasto delikatnie przekładamy do naczynia (nie smarujemy naczynia tłuszczem. Jeśli będzie mocno rozgrzane, po upieczeniu bochenek wyjdzie bez problemu), smarujemy jajkiem lub białkiem, posypujemy pestkami dyni. Pieczemy w 190 st.C przez ok. 1 godzinę. Upieczony chleb wyjęty z naczynia i postukany od spodu wyda głuchy odgłos.
Studzimy na kratce.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz