poniedziałek, 6 października 2014

BISZKOPTOWY OMLET Z GROSZKIEM I SEREM

             Niedzielne śniadanie. Omlet, groszek, camembert. Lekko, puszyście, ale sycąco. 

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 jajka
  • pół krążka camemberta
  • 4-5 łyżek groszku konserwowego
  • siekany szczypiorek
  • szczypta suszonego majeranku i oregano
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
Rozdzielamy białko od żółta jednego jajka. Żółtko łączymy z całym jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Białko ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie łączymy z roztrzepanym jajkiem z żółtkiem. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu, aż spód się delikatnie przyrumieni. Wówczas wierzch posypujemy groszkiem lekko wciskając go w omlet, na wierzchu układamy kawałki camemberta, posypujemy odrobiną oregano i majeranku oraz siekanym szczypiorkiem. Przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy kilka minut w piekarniku z górną grzałką ustawioną na funkcję grill w 180 st.C, aż ser się rozpuści, a omlet przyrumieni. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.

Smacznego życzą


1 komentarz: