niedziela, 9 lutego 2014

KAKAOWE TOSTY FRANCUSKIE

                  Niedzielne śniadanie. Nieco rozpusty i autoprzyjemności. Dziś kakaowe tosty francuskie z chałki i to chałki mojego wypieku, o której wkrótce. Wyszło wybornie! Delikatna waniliowa chałka w mleczno-jajeczno-kakaowej otoczce. A do tego domowej roboty dżem morelowy i marmolada śliwkowa. I świeżo wyciskany sok marchwiowo-pomarańczowo-grejpfrutowy oraz lekka orzechowa kawka z puszystą pianką. Tyyyle dobrego! Wymarzone śniadanie w kontynentalnym hotelowym stylu. Oh, yeahhh;)


Składniki (na 1 porcję):

  • 2 kromki chałki (lub innego pieczywa)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 czubata  łyżeczka kakao
  • odrobina cukru (ilość zależna od rodzaju używanego pieczywa)
  • olej i masło do smażenia
W głębokim talerzu dokładnie  roztrzepujemy jajko z mlekiem, cukrem i kakao. Kromki chałki porządnie obtaczamy w masie jajecznej. Można je w niej pozostawić na parę minut, by nieco nasiąknęły. Smażymy po kilka chwil z każdej stron na łyżce oleju i masła. Masło i tosty francuskie to dobrana para:)

Smacznego!



A oto moja wersja idealnego śniadania do łóżka np. niedzielnego lub... walentynkowego;) Ktoś chętny, kto mi je poda?;) (Źródło zdjęcia: google)

1 komentarz: