środa, 22 stycznia 2014

GUACAMOLE

             Bardzo lubię guacamole. Awokado samo w sobie jest mdłe, ale z dodatkiem papryczki chilli i soku z cytryny smakuje wybornie. Idealne do chrupania z nachosami, wraz z chili con carne lub z burrito. Uwielbiam!


Składniki:
• 1 miękkie awokado, obrane
• 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

• 1/2 małej papryczki chilli
• 1 ząbek czosnku
• sól, pieprz

• 1 łyżka oliwy


Awokado obieramy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Nie próbowałam jeszcze dodawać chilli do guacamole. Za to bardzo lubię dodatek świeżej kolendry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam guacamole, chyba mogłabym zjeść w każdej ilości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwe meksykańskie guacamole robi się jeszcze z pomidorem i czerwoną cebulą, i bez czosnku.

    OdpowiedzUsuń