wtorek, 3 września 2013

LECZO Z MIĘSEM MIELONYM I KIEŁBASĄ

                 Leczo robiłam już nie raz, ale w tym roku udało mi się, jak uważam, wybitnie;) A to dzięki pewnemu dodatkowi, który użyłam po raz pierwszy. Chodzi o mięso mielone. Jego dodatek sprawił, że danie to stało się treściwsze, aromatyczniejsze i o wiele smaczniejsze:) Leczo jadam najczęściej z samym chlebem, więc dodatek mięsa powoduje, że jest to idealne danie obiadowe. 
                Leczo robię zwykle w większej ilości, by je zawekować lub zamrozić i w ten sposób zachować na zimę. Przyjemnie zjeść zimową porą tak słoneczną potrawę z sezonowych warzyw :)


Składniki (na 7 słoików ok. 350-400 ml):

  • 5 papryk - 3 czerwone i 2 żółte
  • 1 spora cukinia
  • 2 cebule
  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • 1 marchewka
  • 2 długie pętka kiełbasy myśliwskiej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • suszone zioła: bazylia, oregano, majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, cebule siekamy, marchewkę i kiełbasę kroimy w ćwierć-plasterki, pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, siekamy. Cebulę podsmażamy z kiełbasą. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone. Posiekane warzywa przekładamy do dużego garnka, dodajemy przesmażoną cebulę z kiełbasą, mięso, dorzucamy ziele angielskie, listki laurowe, zalewamy wodą tak, by warzywa lekko się w niej poruszały. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty czosnek, zioła i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. 

Smacznego!


3 komentarze:

  1. lubię leczo w każdej postaci:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak przełożymy do słoików to trzeba je gotować jeszcze??? jaki czas??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, warto zapasteryzować gotując 20 min. Wrzątek do połowy wysokości słoiczków i gotować pod przykryciem na małym ogniu:)

      Usuń