Składniki (na oko) na formę 18x28 cm:
na ciasto naleśnikowe (wyszło mi 7 szt.):
- 1-1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- ok. 1,5-2 szklanek wody
- 0,5 szkl. oleju
- szczypta soli
na farsz:
- 250g mięsa mielonego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 cebula
- 1 mała papryka czerwona
- 0,5 puszki czerwonej fasoli
- 1/3 puszki kukurydzy
- garść zielonych oliwek bez pestek
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka mielona ostra i słodka, bazylia, oregano, sól, pieprz
- pasta paprykowa (opcjonalnie, jeśli dostaniecie. Ja kupuję w markecie na literę A z ptaszkiem;))
- 1 duży pomidor
- ok. 150g sera żółtego (u mnie pół na pół mozarella (nie w kulce, ale ta żółta) i edamski)
Przygotowac tradycyjne, najzwyczajniejsze naleśniki - miksujemy wszystkie składniki do uzyskania lejącego się ciasta o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dolewac po trochu wody. Usmażyc naleśniki.
Warzywa pokroic w kostkę. W garnku lekko podsmażyc mięso. Dodac warzywa (poza pomidorem) i smażyc parę minut. Dodac koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i przyprawy do smaku. Smażyc jeszcze kilka chwil. Gotowy farsz nakładac porcjami na naleśniki, zrolowac i ułożyc w natłuszczonej formie. Zostawic 1-2 łyżki farszu na sos.
Przygotowac sos: do resztki farszu w garnku dodac pokrojonego w kostkę pomidora. Podsmażyc do momentu "rozgotowania" się pomidora. Sosem polac naleśniki (będzie go mało, ale o to chodzi. Ma on lekko przykrywac danie).
Naleśniki zapiekac w piekarniku nagrzanym do 180-190 st.C przez ok. 30-40 min. Na 10 min przed końcem pieczenia posypac wierzch serem i zapiekac do momentu zrumienienia się sera.
Baaardzo smacznego!
Super! Na pewno wypróbuję! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń